Autor: Iva Krizmanić, Sanja Martinović

Novi Sad
21.03.2017.
11:02 > 11:22
Organizacioni odbor Skupštine stanara ulaza 2-8 u Ulici Stevana Divnina Babe na Detelinari protestovao je zbog montiranja baznih stanica mobilne telefonije "Telekom Srbija" na krovu pomenute zgrade.
  • Dragan Aleksic

    26.03.2017 00:54
    Problem
    Pozivam 021 da objavi kako je moja porodica dobila antenu na 10 metara od naseg doma koja je uperena u mene, moju zenu i moju decu.Stavovi su razliciti o stetnosti,ali mene je ovaj grad, telekom i hotel vigor doveo u nezavidnu situaciju da Ja sada zivim u neizvesnosti i strahu da li ce pre ili kasnije biti nekih posledica za nas koji ne svojom voljom zivimo sa uperenom antenom u visini nasih ociju.Mislim da u Novom Sadu nijedna porodica nije dobila ovakvo zadovoljstvo kao sto je moja porodica dobila.Njihovi motivi telekom hoce signal i lovu, hotel vigor hoce lovu, gradska uprava za zastitu zivotne sredine ne znam cemu sluzi zastiti mene kao gradjanina Novog Sada sigurno Ne.Moji motivi uskracena zelja da slobodno zivim bez straha u svom domu za koji grcaju i grcace jos dugo tri porodice.
    Dragan Aleksic
  • naca

    24.03.2017 08:50
    bazna stanica
    I ova bazna stanica na Robnoj kuci detelinare treba da se skine

    Ko je to odobrio bez pitanja okoline stanara?

    Kinezi/ Gazda Univera?

    U telekomu - MTS-u menadzeri (raznih nazovi faksova) odlicno zaradjuju i na baznim stanicama

    Zrači, i to odlično po kozi , glavi

    PROTEST
  • lolo

    23.03.2017 14:24
    @Perica

    sve sam proĆito i gde piĆu negativne strane?
  • skankhunt42

    23.03.2017 11:34
    Na žalost, ne postoje konkretni medicinski dokazi ni za jednu navedenu tvrdnju. Smatram da bi ipak trebalo izbegavati blizinu baznih stanica ukoliko je tio moguće u današnjim uslovima. Stručnjaci sa PMF i FTN su vršili neka merenja o intenzitetu zračenja i navodno konstatovali da je sve u dozvoljenim granicama, ali pitanje je ko uopšte te granice određuje i kako su doneseni propisi.
  • ĐURA

    22.03.2017 17:07
    a MESNa ZAJEDNICa
    Ona je ODGOVORNA za UGROŽENOST stanovnika na svom Podrućju!?
  • nn

    22.03.2017 15:30
    dokle
    Boze sacuvaj, bazna stanica na stambenoj zgradi!!!! A malkice ce samo da utice na stanare na visim spratovima, ja ne verujem dokle ide sebicnost ljudi! Neka ga direktor telekoma postavi sebi i svojoj deci iznad glave, pa neka samo malkice ugrozava! CCCCC
  • Laki 2

    22.03.2017 15:20
    Protiv bazne stanice Telekoma
    Niko od stanara ulaza 2, 6, I 8 pa ni svi stanari iz ulaza broj 4 nad kojim Telekom planira postavljanje bazne stanice nije obavesten o datoj raspravi jer da jesmo svi bi dosli masovno kao sto smo to I uradili kada smo saznali tri dana polse. Ali utisak svih je da Gradska Uprava za Zastitu Zivotne Sredine ( citaj za zastitu interesa Telekoma ) nije htela ni po jednoj osnovi da zastiti interese 87-88 posto stanara zgrade ciji je krov zgrade zajednicki I ciji se stanari u velikoj vecini protive ugradnji bazne stanice Telekoma. 87-88 % stanara navedene zgrade nisu zivotna sredina koju treba zastititi vec interes Telekoma I grupice od 10-12 stanara ulaza broj 4. Kao sto I strucnjaci za telekomunikaciju navode da im je dovoljan samo jedan predajnik da pokriju veliki deo teritorije zasto onda tu baznu stanicu ne ugrade 400 metara dalje gde su prazne ledine I predvidjeni industrijski objekti a ne na zgradu gde se vecina stanara protivi toj ugradnji bazne stanice. Znaci gledaju da sto manje para potrose a to sto ce da zrace decu I ljude mimo njihove volje to cak ni Gradsku Upravu za zastitu zivotne sredine ( citaj za zastitu interesa Telekoma) uopste ne zanima. Da navedem samo da su na zgradu koja se nalazi 60 metara od nase pokusali da to isto urade ali su stanari te zgrade uspeli da se odbrane. Da li cemo mi uspeti da zastitimo nasa osnovna I elementarna prava zastitu naseg zdravlja videcemo u vremenu koje dolazi, a kako ovi sto vladaju nasom drzavom imaju I ministre koferase jasno
  • Lazar

    22.03.2017 14:40
    protiv postavljanja bazne stan
    Telekom Srbije na lukav I podmukao nacin pokusava godinama da na navedenoj lokaciji instalira baznu stanicu I pored toga sto nailazi na daleko veci otpor stanara koji su protiv ugradnje bazne stanice od onih koji su za. U konkretnom slucaju posto sam jedan od stanara te zgrade telekom koristi lukavo u zavijenoj formi ubedjivanjem stanara na taj nacin sto samo stanarima ulaza iznad koga zele da postave baznu stanicu ponude odgovarajucu nadoknadu I to krisom da stanari ostalih ulaza o tome nista ne znaju. Narocito posto u tom ulazu imaju par stanara koji rade u Telekomu ili u posti. Koriste zakonsku manjkavost I obavestavaju o datoj raspravi kao u mesnoj zajednici I u sredstvima javnog informisanja - novinama. Stanari preostala tri ulaza kao I prilican broj stanara iz ulaza nad kojim se planira ugradnja bazne stanice su slucajno saznali za planiranu ugradnju 17 Februara a navodna rasprava je bila odrzana 14 Februara na kojoj su prisustvovali samo predstavnici Telekoma (mozete zamisliti kakva je to bila rasprava), tako da je grupa oko 50 tak stanara odmah otisla do gradske uprave za zastitu zivotne sredine koja nam se odmah ucinila kao gradska uprava za zastitu interesa Telekoma. Ispada da je njima po zakonu I to sto navodno nisu ni videli potrebnu saglasnost stanara cak ni ulaza broj 4 nad kojim se planira ugradnja bazne stanice a kamoli saglasnost vecinskog dela stanara zgrade koja je jedinstvena katastarska Celina.
  • Perica

    22.03.2017 12:57
    #####
    Dali ste proćitali uputstvo za upotrebu Telefona,Antene,Pejsmekera...Do kraja !?
    NEGATiVNU STRANU UREĐAJA kojeg koristite!? PROSTO.
  • Prosto

    22.03.2017 10:20
    Antene treba postavljati na nivou grada, rasporedjivajuci antene i praveci mrezu tako da ona dobro funkcionise. Ukoliko stanari neke od zgrada odbiju, to im omoguciti uz zabranu koriscenja usluga mreza, tj. mobilnih telefona. Jednostavno. Svima je vazno da koriste telefon dan i noc, niko se ne bi odrekao po cenu zivota, ali negde drugde da stoji. Ovo "ej nemoj na moju, stavi na njegovu pored, njemu da zraci, a ja da koristim" je toliko ljigavo i pokvareno, da nemam reci. O primitivnom strahu od "zracenja" da i ne govorimo. Jos uvek mislite da kad grmi, bog prasi da vas opomene, verovatno.
  • @Iz struke

    22.03.2017 10:15
    Ja poznajem babu koja je umrla od kancera na mozgu. Ne znam sad s koje strane je bio, ali nije koristila mobilni telefon jer nije umela. Toliko o tome.
  • Dusko

    22.03.2017 09:34
    Ja se ovde naslusah, tj nacitah svacega. Molio bih one koje tvrde nesto da daju valjan dokaz. Sekretivne i konspirativne price mi znace kao lanjski sneg. "Poznavao sam", "citao sam", "zna se" i slicno je neozbiljno. Ako moze nesto ozbiljnije i potkrepljeno, zahvaljujem. Mislim, ukoliko ne postoji opit i potkrepljenje, te price su u maniru "zemlja je ravna ploca". Bez namere nekog da uvredim, zaista zelim znati pozadinu. Samo molim vas, bez nadritjubera. Recimo ova prica o "radniku telekoma" koji ceo dan telefonira. Pa nije on jedini i ne moras biti radnik telekoma. Ja znam gomile ljudi koji ceo dan leze na mobilnom zbog posla, imaju po dva, jedan privatni i jedan poslovni. Nista im nije, niti sam cuo da je neko dobio rak mozga zbog mobilnog. Zato i pitam, jer imam osecaj da su pola ovih komentara cisto trolovanje.
  • Telefondžija

    22.03.2017 00:29
    Ja sam čuo sa su jednom isto tako postavili antene i žena koja je živela u stanu ispod rodila ajfon posle 9 meseci.
  • Etuom

    21.03.2017 22:39
    @Za ljuto detence

    Podrzavam.
  • Stanar te zgrade

    21.03.2017 22:26
    Ne
    Ne, ne želimo baznu stanicu iznad glava.
    Ne, ne želimo deo para.
    Ne, ne želimo da se kockamo sa zdravljem naše dece
    Ne, ne želimo ni bazne stanice postavljene na Univeru, nismo ni znali kad je postavljena,
    Ne, ne želimo ni dve bazne stanice postavljene na zgradi u ulici Braće Mogin 20 metara udaljenu od vrtica,
    Ali da, želimo propise gde se smeju postavljati takvi uređaji, kao na primer: ne bliže od 300 metara od vrtića, škola, domova zdravlja, ili uopšte stambenih naselja kao što imaju "neke prave" države...
  • Iz struke

    21.03.2017 22:09
    Neke od žrtvi
    Poznajem nekadašnjeg radnika Telekoma, montera, koji je umro zbog kancera na mozgu.
    Kancer je bio na strani gde je koristio telefon za slušanje.
    Bio je prinuđen da mobilni telefon koristi svakodnevno, od doba kada su nastali.
    Slava mu i pokoj mu duši.
    Toliko o tome.
  • AekudakiNS

    21.03.2017 21:37
    Telekomu
    Ma da!! Tu zivim i gle cuda! Vas sam kprisnik i nemam problema sa signalom. Stavite gospdo to sebi pod prozor pa da vidimo kako ce te se osecati. Btw, moj brat je 90tih to radio (postavljao bazne stanice) u CH i kada sam mi 2007. poslala fotku samo mi je reko Ja to ne bih voleo pod svojm prozorom! I kaze da mu baterija najduze traje kada dodje ovde jer su bazne stanice talo jake da telefon lako pronalazi signal i ne troso se kao CH. Mislite p tome!
  • Za ljuto detence

    21.03.2017 21:16
    Opasnosti zračenja
    Verovatno ste čuli za kinesko mučenje, kap vode na glavu, neprekidno, 24 časa, nedeljama.
    To vam se dešava i sa EM zračenjem.
    Nažalost, kao što imate zatucane vernike po pitanju vere u viša stanja, tako imate i zatucane naučnike, obično mlade, koji izvan knjige i progutanog šta im je dato ne umeju da vide.
    Čovek se može ubiti u toku noći, ako je slabijeg zdravtsvenog stanja, energijom dobijenom iz 500mAh baterije, ako mu se zrače prave frekvencije pored kreveta, dok spava.
    Stvar je u tome što se električno polje čoveka prilagođava okolnom EM polju i pokušava da sinhronizuje sa poslatim niskim frekvencijama. Sve ćelije u organizmu komuniciraju osim nervima i hemijskim putem, takođe i električnim.
    Odvajkada je čovek rastao sa Zemljinim magnetnim poljem i navikao organizam da se sinhronizuje s njim. Iz istih razloga ako mu date loše frekvencije, dešavaju se loše biohemisjke stvari u njemu. Jače vojske sveta do odavno ispituju, kako bi ga koristili kao oružje i za manipulaciju masama. Poznate su 9 i 10 Hz frekvencije, i američki radovi.
    Zato, razumećete što detalje svog rada neću ovde objavljivati, zbog svakojakih budala.
    Nije dovoljno imati diplomu i knjiška znanja, a ne i razumevanje svega oko nas.
    Pozdrav, dete balavo.
  • G

    21.03.2017 19:50
    Valjda bi ispravan način borbe protiv ovog, navodno štetnog zračenja bio da se spreči upotreba mobilnih telefona u gradu - koliko od vas ljutih protivnika baznih stanica poseduje odnosno ne poseduje mobilni telefon? Hoćete signal a nećete bazne stanice, odakle onda treba da dođe taj signal?
  • Zmaj

    21.03.2017 19:29
    @Nek pozdrave mamu

    Predlažem da neutrališeš Zemljino magnetno polje kako više ne bi uticalo na tebe. Možemo potpisati i peticiju ako treba.
  • Podbarac

    21.03.2017 19:19
    Svako zračenje je štetno
    O tome nema spora, samo je pitanje količine i koliko dugo, pa da promene na organizmu budu uočljive. Daklem ovi ljudi biće ozračeni konstatno. I pre ili kasnije biće promena, a čisto sumnjam da će promene doneti dobro i da to neće biti kijavica.
  • Lol

    21.03.2017 18:40
    Nek pozdrave mamu

    Fantastika, tvrdiću nešto, ali neću dati izvore i objašnjenja jer mi se može nešto desiti. Klasika :D Ti si vršio eksperimente? Hahahahah. Možda na ravnoj zemlji sa 2pacom i Elvisom. Braćo ne možete da iznosite Sf priče bez podloge i objašnjenja, a da vas neko smatra ozbiljnim. Pozdravi i ti kući, kaži da ti pojačaju herce.
  • Mikele

    21.03.2017 17:37
    Проблем код постављања ове базне станице, као и код свих других, је искључиво новац и како ће се поделити између улаза а не штетност зрачења јер сви душебрижници из суседних улаза имају мобилне телефоне а једини начин да престане постављање базних станица је бојкотовање употребе истих. Било би добро да вам искључе све антене у близини. За пар сати би молили оператере да их поново укључе.
  • Nek pozdrave mamu

    21.03.2017 17:31
    STANARI SU U PRAVU
    Itekako mobilne bazne stanice sa nekoliko puta po 2W (po anteni) mogu da izazovu promene kod ljudskih bića. Može se varirati snaga predajnika, analogno do 30%, modulisati sa 3-25Hz frekvencijama rada mozga, i čovek regauje na to agresivnošću ili pospanošću, zavisno od frekvencije modulacije. O tom dešavanju provajder nema pojma. Digitalni prenos i rad bazne stanice se odvija i mimo te modulacije izlazne snage. Kada se radi o simultanom variranju sviih baznih stanica, svih provajdera na jednom području, onda možemo govoriti o variranju nekoliko puta jačem od elektromagnetne snage Zemljinog magnetnog polja. Komanda za to može stići sa satelita, jer provajderi ne mogu da se upuštaju u konstrukcije baznih stanica i njenog softvera.
    To nije teorija već praksa zavere. Dovoljno je da postavite jedan dobar merač snage i logujete dešavanja sa baznih stanica u mesec dana. Će se začudite.
    Davno su to otkrili, kao što čovek i biljke reaguju na Zemljino magnetno polje - tako reaguju i na sva druga magnetna polja.
    Sam sam vršio eksperimente o kojima neću ovde da govorim i pouzdano znam uticaj EM polja na ljude.
    STANARI SU APSOLUTNO U PRAVU, i ne samo to već imaju sva ZAKONSKA PRAVA a i ljudska, ono evropsko nema alternative - da ZABRANE MONTAŽU!
    A na ovom slučaju ćemo videti da li imamo pravnu državu ili nemamo.
  • /

    21.03.2017 17:19
    /
    postoji resenje-postavite je svakome ko tvrdi da je bezazlena
  • Bolero

    21.03.2017 17:19
    Selo
    Selo je zakon!
  • Osoba iz ulice pored

    21.03.2017 17:12
    Bitno da im smeta ta antena, a ne smetaju im dve iste antene koje se nalaze na jednospratnoj zgradi univera udaljenoj 50m od ove ulice.
  • telekom

    21.03.2017 17:12
    ArkudakiNS
    Zato stalno dobijamo žalbe kako je slab signal u tom delu grada. Svi bi hteli dobar signal ali bez baznih stanica,to jednostavno nije moguće.
  • @miki

    21.03.2017 17:04
    Mobilni telefon isto radi 24h i non-stop emituje (i prima), posto je non-stop u komunikaciji s tom istom baznom stanicom (tj. vise njih).
  • Plavić

    21.03.2017 16:59
    Nema naslova ...
    Čemu služe pravila za pisanje komentara ... : "Sada samo cekam debile koji ce dovesti u pitanje istrazivanja ozbiljnih ljudi i ponuditi izvore nekih budala sa YouTube ili blogspotova ..." itd. itsl.
    Zašto objavljujete komentare koji sadrže prostakluke i uvrede!?
  • lepte

    21.03.2017 16:42
    Sta reci osim - Detos retos.
  • cuj ove naucnike

    21.03.2017 16:26
    1. Talasi ne stete krvno-mozdanoj barijeri http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0165017310000718

    2. Ne izazivaju tumor, niti kancer mozga.

    https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/radiation/cell-phones-fact-sheet#q4
    http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/

    3. Hipersenzitivnost na elektromagnetna polja je odavno probusena teorija, posto ti koji to tvrde ne mogu da konstatuju nikakavu nelagodnost dok su uredjaji u njihovom polju, reaguju samo kada ih VIDE, to necu ni da linkujem, glupo je.

    Jasno je da je u pitanju psihosomatski poremecaj. Da li je to paranoja ili jednostavno ljudi nisu cisti u glavi (to mu dodje isto), ali ok, njihov izbor. Samo mi nemojte pricati gluposti, kazite lepo "necemo jer necemo", a ne da izmisljate busne price.

    Dobio sam milion dolara od Sorosa i podvrgao sam se ispiranju mozga knjigama iz biblioteke za ovaj komentar. Sada samo cekam debile koji ce dovesti u pitanje istrazivanja ozbiljnih ljudi i ponuditi izvore nekih budala sa YouTube ili blogspotova.
  • /

    21.03.2017 15:52
    /
    juce su je preselili na telep . bez obavestenja.
    u kraj gde zive madjari i pokoji nemac

    uzornu komsinku tajkunku koja ju je montirala zabole posto ce za koji dan na more

    nadam se da komsije sada vide ko im je dragi komsija
  • jova limanac

    21.03.2017 15:39
    Ispravan naslov bi bio "Stanari zgrade na Detelinari ne razlikuju jonizujuće od nejonizujućeg zračenja i veruju pseudonaučnim glupostima na društvenim mrežama i YouTube-u"
  • pera

    21.03.2017 15:36
    ispod antene je zanemarljivo zracenje, tu je cak "rupa" za signal, oni okolo u koje su antene usmerene su izlozeni ovom (bez)opasnom zracenju
  • POjašnjenje

    21.03.2017 15:26
    Odluke o uticaju na životnu sredinu ovih stanica se završavaju tako da one ne utiču na nju.Zato što u srpskim zakonima ne postoji elektromagnetno zračenje.Postoji samo jonizujuće (radijacija).A ono što ne postoji, ne može da utiče na zdravlje.
  • Nikola

    21.03.2017 15:20
    Podrška Aleksiću i svim ljudima dobre volje kojima je stalo do njihove porodice i normalnog grada. Veliko UA za sve podmitljive hohstaplere iz skupština stanara koji zarad 200-300 evra prodaju svoj ponos koji ionako nemaju mobilnim operaterima i svesno ugrožavaju zdravlje svojih ukućana i komšija. Ua sramotite se
  • ArkudakiNS

    21.03.2017 15:16
    Bazna stanica
    Mi na Limanu II smo pre 10 godina uspeli da se izborimo sa VIP-om i Gerentološkim centrom na koji je bazna stanica bila postavljena. Bili smo jaaaakoooo uporni i dosadni. Cela MZ Boko Buha se angažovala, i, USPELI SMO DA IH OTERAMO. Samo se udružite i budite složni. Srećno!
  • strucnjak

    21.03.2017 14:44
    Vise "zraci" mobilni telefon nego antena 10m iznad. A vise zraci i antena na 30-50m (npr. na zgradi u blizini) nego ta 10m iznad
  • Svi su Tesle

    21.03.2017 14:41
    Prosečan Srbin: bez mobilnog ni u wc, diže kuku i motiku na baznu stanicu "jer zrači".

    Da razmišljate o tome kakvom ste sve zračenju i hemikalijama izloženi svakodnevno i dobrovoljno, koristeći mobilni, računar, kućnu hemiju, prerađenu hranu, šminku, izgubili biste razum.
  • miki

    21.03.2017 14:39
    Narandjic je u pravu ali i nije. Tacno je da nas zraci licni mobilni telefon,i ostalo, ali samo dok telefoniramo. Bazna stanica radi 24 sata i nostop emituje jer uvek ide saobracaj preko nje. Sto se tice uticaja na ljudsko telo ,presudan faktor nije samo izvor zracenja,zatim intenzitet zracenja,tj snaga, nego i duzina izlaganja -ekspozicija. Zamislite da na jakom suncu lezite 5 minuta ili recimo 24 sata. Uporedjivanje je banalno ali tacno ,jer suncevo zracenje je takodje u okviru elektromagnetnog spektara ulstravisoke frekvencije i ne zove se jonizujucim zracenjem ali itekako ima uticaj na covekovo telo. Ne vidim zasto ne bi to imalo i zracenje u nizem spektru, t.j. radiotalasi ,ako ste izlozeni istom jako dugo vremena. Licno sam(profesionalno,poslom) sebi izazvao opekotine oba oka radeci ispitivanja mikrotalasa,svesno umanjujuci uticaj istih zbog manje izlazne snage- Ali sam zanemario duzinu izlaganja. I desilo se.
  • Joka

    21.03.2017 14:22
    U praksi to ide ovako:nagovoriš stanare da prihvate ponudu od operatera, on plaća na godišnjem nivou Skupštini stanara a onaj ko uspe to da progura dobije finu platu.I mirno spava jer nema svest o štetnosti koju nanosi drugima (i sebi ukoliko stanuje u tom ulazu) pošto je gladan para.Ljudi su spremni na sve i to je opštepoznato.
  • Nervirach

    21.03.2017 14:10
    Zato smo je dobili mi na Telepu. Bas vam hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna